Objavljeno 15. rujna 2022.

Europska komisija predlaže hitnu intervenciju na europskim energetskim tržištima radi rješavanja problema nedavnog dramatičnog porasta cijena. Europska unija suočava se s posljedicama ozbiljne neusklađenosti između potražnje i opskrbe energijom.

Kako bi se ublažio povećani pritisak na europska kućanstva i poduzeća, Komisija poduzima sljedeći korak u rješavanju tog pitanja predlaganjem izvanrednih mjera za smanjenje potražnje za električnom energijom – čime će se pridonijeti smanjenju troškova električne energije za potrošače – i mjera za preraspodjelu viška prihoda energetskog sektora krajnjim kupcima. To se nadovezuje na prethodno dogovorene mjere za skladištenje plina i smanjenje potražnje za plinom radi pripreme za nadolazeću zimu. Komisija nastavlja raditi i na poboljšanju likvidnosti operatora na tržištu, snižavanju cijene plina i dugoročnoj reformi modela tržišta električne energije. 

Izjave članova Kolegija povjerenika

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Danas Komisija iznosi daljnje prijedloge koje države članice mogu brzo donijeti i provesti kako bi se smanjio pritisak na kućanstva i poduzeća. Pobrinut ćemo se da utjecaj visokih cijena plina na naše troškove električne energije u ovim iznimnim vremenima svedemo na najmanju moguću mjeru.

Izvršni potpredsjednik Komisije za Frans Timmermans izjavio je: „Ove mjere bez presedana nužan su odgovor na nestašice u opskrbi energijom i visoke cijene energije koje pogađaju Europu. Smanjenje potražnje ključno je za ukupni uspjeh tih mjera: njime se smanjuju računi za energiju, smanjuju emisije i pomaže u ponovnoj uspostavi ravnoteže na energetskom tržištu. Ograničenje prekomjernih prihoda omogućit će energetskim poduzećima s neuobičajeno visokom dobiti da pruže solidarnost kupcima u poteškoćama. No ova kriza prije svega naglašava da je kraj doba jeftinih fosilnih goriva i da moramo ubrzati prelazak na domaću obnovljivu energiju.“

Povjerenica za energetiku Kadri Simson izjavila je: „Danas poduzimamo hitnu intervenciju u oblikovanju našeg tržišta električne energije ograničavanjem prihoda proizvođača električne energije s nižim troškovima i omogućavanjem izvanrednih mjera za reguliranje cijena za poduzeća i kućanstva. Time će se državama članicama omogućiti da u ovom teškom razdoblju prikupe i preusmjere prihode onima kojima je to potrebno, a da se pritom ne ugrozi dugoročno funkcioniranje tržišta.“

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Naš prijedlog za solidarni doprinos industrija fosilnih goriva osigurat će da se trenutačna energetska kriza riješi u duhu pravednosti. U ovim za mnoge iznimno teškim vremenima, tvrtke koja se bave fosilnim gorivima ostvaruju neuobičajeno visoke dobiti. Stoga je ključno da plaćaju svoj dio potpore za ranjiva kućanstva i teško pogođene sektore, kao i za ogromna ulaganja koja nas čekaju u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Print Friendly, PDF & Email