Objavljeno 2. prosinca 2022.

Europska Komisija je danas najavila osnivanje šest novih centara za borbu protiv dezinformacija koji će postati dio Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO), neovisne platforme za provjeravatelje činjenica, akademske istraživače i druge relevantne dionike koji doprinose suzbijanju dezinformacija u Europi. Sada su obuhvaćene sve države članice EU-a. Novi centri bit će operativni početkom sljedeće godine i nadopunjavat će postojećih osam centara koji su već uspostavljeni 2021. Doprinijet će stvaranju multidisciplinarne zajednice kako bi se stvorila mreža koja može otkriti i analizirati kampanje dezinformiranja, organizirati aktivnosti medijske pismenosti na nacionalnoj ili multinacionalnoj razini i druge aktivnosti kojima se podupire borba protiv dezinformacija.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: Osiguravanje transparentnosti, podizanje svijesti i provjera činjenica među najvažnijim su alatima kojima raspolažemo za suzbijanje dezinformacija na internetu. To će se provoditi na učinkovit način i rezultati će biti dostupni svim Europljanima. Nastavit ćemo se oslanjati na stručno znanje Europskog opservatorija za digitalne medije u kontekstu Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija. Time će se ojačati i napori za suzbijanje ruske ratne propagande u svakoj zemlji EU-a i na svim jezicima.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: U EU-u jačamo mjere protiv dezinformacija i doprinos EDMO-a u tom pogledu. Novi Akt o digitalnim uslugama koji je upravo stupio na snagu i čiji je cilj povećati sigurnost internetskog prostora, podići će borbu protiv dezinformacija na novu razinu.

Šest prijedloga koje je odabralo povjerenstvo neovisnih stručnjaka financirat će se sredstvima EU-a (ukupno oko 8 milijuna eura) iz programa Digitalna Europa. Nova nacionalna i regionalna središta obuhvaćat će jednu ili više zemalja: Austrija, Bugarska, Cipar, Estonija, Hrvatska, Grčka, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Rumunjska i Slovenija.

Print Friendly, PDF & Email