Objavljeno 27. srpnja 2023.

Europska komisija donijela je novi skup smjernica za pomoć državama članicama u ažuriranju i provedbi sveobuhvatnih nacionalnih strategija, planova i politika prilagodbe.

Europska komisija donijela je novi skup smjernica za pomoć državama članicama u ažuriranju i provedbi sveobuhvatnih nacionalnih strategija, planova i politika prilagodbe, u skladu s Europskim zakonom o klimi i Strategijom EU-a za prilagodbu klimatskim promjenama. Posljedice klimatskih promjena već su vidljive u Europi i svijetu: od ekstremnih toplinskih valova i katastrofalnih suša do propadanja šuma, smrtonosnih šumskih požara i erozije obale uslijed porasta razine mora. Moramo se pripremiti za suočavanje s tim neizbježnim posljedicama na svim razinama. U najnovijim zaključcima izvješća Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) istaknuta je važnost brze prilagodbe klimatskim promjenama. Cilj je današnjih smjernica poboljšati odgovor zemalja EU-a na raširen, brz i sve veći učinak klimatske krize i na potrebu za poboljšanjem društvene pripravnosti.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije zadužen za europski zeleni plan Frans Timmermans izjavio je: U cijeloj se Europi javljaju ekstremni vremenski uvjeti. Tu situaciju ne smijemo promatrati prekriženih ruku, već se moramo prilagoditi i razvijati rješenja na svim razinama. Ne možemo si priuštiti da to ne učinimo. Danas objavljene smjernice, zajedno sa Strategijom EU-a za prilagodbu klimatskim promjenama, pomoći će svim zemljama, regijama i lokalnim upravama EU-a da se pripreme za buduće posljedice klimatske krize i donesu mjere prilagodbe kako bi se zaštitilo građane, njihove izvore prihoda, te gradove i poduzeća.

Europska Komisija nastoji poduprijeti države članice u primjeni pristupa na razini cijele vlade za donošenje politika prilagodbe klimatskim promjenama. To podrazumijeva koordinaciju na više razina i uključivanje klimatskih pitanja u sva područja politike, kako horizontalno tako i na svim razinama podnacionalnih nadležnih tijela. Smjernice uključuju i sveobuhvatan popis glavnih značajki politike prilagodbe klimatskim promjenama. Kako bi se poboljšale strategije i planovi prilagodbe država članica, u smjernicama se predlažu i nove teme i područja politika koje treba uzeti u obzir pri oblikovanju politika da bi se osigurali bolji rezultati.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email