Objavljeno 4. veljače 2023.

Svrha je zahtjeva utvrditi jesu li internetske platforme i internetske tražilice zapravo vrlo velike internetske platforme ili vrlo velike internetske tražilice u okviru Akta o digitalnim uslugama.

Europska komisija objavila smjernice kako bi pomogla poduzećima obuhvaćenima područjem primjene Akta o digitalnimpretraživanje uslugama da ispune obvezu prijavljivanja broja korisnika u EU-u najkasnije do 17. veljače 2023. godine, a nakon toga najmanje jednom svakih šest mjeseci.

Svrha je zahtjeva utvrditi jesu li internetske platforme i internetske tražilice zapravo vrlo velike internetske platforme ili vrlo velike internetske tražilice u okviru Akta o digitalnim uslugama. To bi značilo da imaju više od 45 milijuna korisnika (10 % stanovništva EU-a) te podliježu dodatnim ovdje istaknutim obvezama kao što su procjena rizika i poduzimanje odgovarajućih mjera za smanjenje rizika.

Akt o digitalnim uslugama, koji je stupio na snagu16. studenoga 2022. godine, ključan je skup pravila EU-a i njime se želi stvoriti sigurnije i odgovornije internetsko okruženje koje se primjenjuje na sve digitalne usluge koje povezuju potrošače s robama, uslugama ili sadržajima. Aktom se stvaraju nove obveze za internetske platforme za smanjivanje štete i suzbijanje rizika na internetu, uvodi se snažna zaštita prava korisnika na internetu te se digitalne platforme stavljaju u jedinstveni novi okvir za transparentnost i odgovornost.

Print Friendly, PDF & Email